Parodontita reprezintă inflamația ligamentelor și a osului ce înconjoară dintele și poate duce la pierderea acestui suport.

Parodontologia se ocupă nu numai de tratamentul bolii în sine ci, cu ajutorul chirurgiei, se poate repara defectul osos din jurul dintelui și se poate restabili totodată nivelul simetric al gingiei.

Operația cu lambou este metoda de chirurgie plastică parodontală indicată în cazul unor retracții osoase severe asociate cu pungi parodontale și inflamații gingivale în care igiena dentară nu se poate realiza suficient. Sub anestezie locală se realizează mici incizii astfel ca gingia să poată fi ridicată și să se poată vizualiza rădăcina descoperită de os a dintelui; astfel, medicul poate curăța țesutul infectat și poate netezi suprafața osului restant pentru ca apoi gingia să se poata realipi de os.

În distrucții osoase mari, în cadrul operației se folosesc biomateriale de tipul Emdogainei; acest produs este un compus din diferite proteine celulare care se autoasamblează formând o matrice pe suprafața rădăcinii dintelui, favorizând realipirea gingiei de cimentul radicular.