Din grecescul “endon” – înăuntru , “odontos” – dinte, “logos” – studiul endodonției reprezintă specialitatea care se ocupă cu studiul bolilor pulpei dentare și a țesutului periapical. Scopul tratamentului endodontic este de conservare a dintelui natural pe arcadă. Cel mai uzual tratament endodontic este extirparea nervului și obturația de canal. În diverse cazuri, atunci când obturația de canal nu este corect făcută, este necesară reintervenirea și dezobturarea canalului sau efectuarea rezecției apicale atunci când este afectat parodonțiul apical.

endodontie1

În prezent se utilizează mai multe dispozitive cum ar fi lupele chirurgicale sau microscopul endodontic care permit o vizualizare foarte bună a canalului radicular și permit efectuarea tratamentelor cu o rată de succes mult mai mare. După îndepărtarea pulpei dentare, tratamentul mecanic al canalului radicular se poate efectua manual sau cu instrumentar rotativ ce permite o mai bună pregatire pentru viitoarea obturație de canal.

Aceasta se efectuează cu materiale nontoxice și care permit o sigilare optimă a canalului radicular; astfel, dintele poate fi reconstruit ulterior prin obturații coronare, reconstituiri corono-radiculare, coroane dentare de acoperire.